Home
A tot Z |

Inhuldiging zorgboerderij KINA p.v.

KINA p.v. is ontstaan in de jaren 80 vanuit het idee om via samenwerking tussen de bestaande voorzieningen een dringend hulpverleningssysteem in de geestelijke gezondheidszorg uit te bouwen. Wanneer deze personen niet terecht kunnen binnen het bestaande hulpverleningsnetwerk, kunnen zij worden opgevangen in de noodbedden van KINA p.v., waar deze opvang sinds 2002 in een eigen hotel te Malle georganiseerd wordt. De laatste jaren hebben wij op deze locatie maar liefst 7.000 à 8.000 overnachtingen per jaar.

Tijdens de opvang van een cliënt van OCMW x in de noodbedden te Malle, wordt er door het OCMW actief ingezet op het zoeken naar een oplossing, om het verblijf zo kort mogelijk te maken (crisisopvang). We zien echter dat het landschap de voorbije jaren veranderd is en dat de verblijfsduur van cliënten langer en langer wordt. Het langere verblijf in de noodbedden, die gericht zijn op een kortdurend verblijf, maakt dat cliënten zich snel vervelen en passief rondhangen. Hierdoor ontstaan sneller conflicten, is de uitdaging van andere verleidingen groter (alcohol, drugs, gokverslaving) en is de stap naar het actieve leven en inschakeling in tewerkstelling moeilijker. KINA volgt deze evolutie op de voet en is sinds enkele jaren bezig met de opstart van een nieuw project om hier optimaal op te kunnen inspelen. Hiervoor zal KINA namelijk een zorgboerderij opstarten (renovatiewerken lopen momenteel ten einde) waar deze personen voor een opvang van enkele maanden terecht kunnen in een "beschutte woonomgeving" en waar er met hen gewerkt wordt aan het structureren van hun alledaagse bezigheden, het uitwerken van een zinvolle dagbesteding en een reactivering via o.a. de inschakeling in de land- en tuinbouwactiviteit die zal worden uitgebaat door een zelfstandige zorgboer. Zo kunnen ze stap voor stap werken aan de heropbouw en heroriëntering van hun leven in een rustige, landelijke omgeving.

Het voorbije jaar werd er hard ingezet om een totale renovatie van het bestaande, aangekochte pand in 2012, om dit klaar te maken voor de opstart van het project. We konden in dit kader rekenen op cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

Na enkele jaren hard zwoegen, vond op 13 september 2018 de inhuldiging van onze zorgboerderij plaats. Op het programma stond een inleiding door dhr. Peter Bellens, gedeputeerde voor welzijn en gezondheid, sociale economie, plattelandsbeleid en Europese samenwerking. Dhr. Axel Boen, voorzitter KINA p.v., schetste het verhaal van de unieke kans die wij met de aankoop van het gebouw kregen, en ten slotte werd het concept en de doelgroep nader toegelicht door dhr. Jan Hendrickx, secretaris-coördinator van KINA p.v.

Maar, het was vooral een moment dat iedereen kon kennismaken met de locatie, het gebouw en de omgeving waarbinnen dit nieuwe project vorm zal krijgen. Dit samen met verwennerij door de catering van Sodexo nv maakte het tot een mooie, gezellige, leerrijke en lekkere avond. Toch ook weer een historisch moment dat in ons geheugen gegrift staat.

De volgende weken wordt er nog ingezet op de laatste afwerking van een aantal zaken en op de inrichting van het gebouw. We hopen het project begin 2019 te kunnen opstarten.

Hiervoor zijn we nog op zoek naar een zelfstandige boer die op ongeveer 1 hectare grond aan groenten- en fruitteelt wil doen, met oog voor het reactiveren van verblijvers op de zorgboerderij, zodat de reguliere economie en de sociale economie de handen in elkaar kunnen slaan. Indien u interesse hebt om als zorgboer aan de slag te gaan, twijfel dan niet om ons te contacteren! Dit kan telefonisch via 03/218.72.09 of via mail op home@kina.be.

Bedankt aan alle aanwezigen om dit moment met ons te beleven!

 

 

 

 

 

 

 

 © 2015 Kina, Alle Rechten Voorbehouden | the eForum Factory | Sitemap | Privacy verklaring