Regionaal Welzijnscafé KINA: Kick-off Telling Dak- en Thuisloosheid
Klaar voor de start? Iedereen telt mee!
Samen strijden tegen dak- en thuisloosheid
Iedereen telt mee!
Om een effectief beleid te kunnen voeren om dak- en thuisloosheid te bestrijden, zijn betrouwbare cijfers noodzakelijk: cijfers over zowel de omvang als de kenmerken van de doelgroep. De voorbije jaren werden er tellingen georganiseerd in verschillende steden en regio’s om dit in kaart te brengen. In onze regio zijn er echter nog geen wetenschappelijke onderbouwde cijfers beschikbaar. Daar willen we verandering in brengen door onze krachten te bundelen en samen te tellen!
Maar liefst 22 lokale besturen hebben het engagement gegeven om deel te nemen aan de regionale telling. De gemeenten zijn: Boechout, Boom, Brasschaat, Brecht, Edegem, Essen, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Lint, Malle, Ranst, Schelle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel. Daarnaast ontvingen wij ook al een engagement van andere relevante partners in het werkveld. Binnen deze regio zullen zij voorbereid worden op de gezamenlijke teldag.
Met dit ruime engagement en een daaropvolgende positieve beslissing omtrent onze regionale kandidaatstelling, zal de KU Leuven, met de steun van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, in samenwerking met KINA een ‘point-in-time telling’ rond dak- en thuisloosheid organiseren op 18 oktober 2024.
Hoe?
Een ‘point-in-time telling’ houdt in dat op één moment (één dag) alle dak- en thuisloze personen binnen de deelnemende gemeenten in kaart gebracht worden door zoveel mogelijk partners in de regio. KINA neemt de coördinatie op zich in de aanloop naar dit moment en zal de regio hierop voorbereiden. Maar, we hebben jouw hulp nodig!
Oproep!
Het Regionaal Welzijnscafé van 25 juni 2024 zal volledig in het teken staan van deze telling. Tijdens die dag openen wij onze deuren voor alle geïnteresseerde partners binnen het ruime werkveld en hopen wij hen op een boeiende manier te kunnen informeren en sensibiliseren om op 18 oktober mee te tellen. Het succes van deze telling is namelijk afhankelijk van de samenwerking met lokale diensten en organisaties die rechtstreeks of onrechtstreeks in contact komen met de doelgroep.
Hierbij denken wij aan OCMW’s, CAW’s en buurtwerkingen, maar ook aan jeugdhulporganisaties, NMBS, politie, wijkgezondheidscentra, geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen, de sector van personen met een beperking, armoedeverenigingen, woondiensten en sociale woonactoren, huizen van het kind, voedselbedeelpunten, mutualiteiten, …
Wil jij bijdragen aan de strijd tegen dak- en thuisloosheid?
Neem deel aan ons Regionaal Welzijnscafé van 25 juni en kom er alles te weten over onze regionale telling!
Op de agenda
- 09u30: Ontvangst met welkomstkoffie
- 10u00: Verwelkoming
- 10u15: Dak- en thuislozen aan het woord
- 10u30: Panelgesprek
- 11u00: Toelichting KU Leuven: De doelgroep en telling in beeld
- 12u00: Een verhaal uit onze regio
- 12u15: Netwerklunch
- 13u30: Einde
Verdere aanpak
Momenteel is KINA volop bezig met heel wat voorbereidingen achter de schermen onder begeleiding van de KU Leuven en verwelkomen wij jullie graag op 25 juni om jullie mee verder te nemen in dit verhaal.
Er wordt nog een stuurgroep samengesteld met belangrijke partners uit het werkveld om optimaal te kunnen inzetten op een intersectorale benadering van de doelgroep. Vanaf september organiseren we een aantal infosessies voor coördinatoren en leidinggevenden van de deelnemende partners om de concrete verwachtingen van de teldag verder te verduidelijken. Daarna is het in rechte lijn naar 18 oktober, onze regionale teldag!
Cijfers in beeld
Na de teldag ligt er een grote rol bij de onderzoekers van de KU Leuven. Zij verzamelen en verwerken alle cijfers en gegevens die uit de telling komen. Daarna organiseren ze enkele focusgroepen met geïnteresseerde lokale partners om deze cijfers verder mee te interpreteren.
Alle informatie wordt gebundeld in een onderzoeksrapport dat eind februari 2025 gepubliceerd wordt. Dit rapport moet een krachtig signaal geven aan regionale en federale beleidsvoerders over zowel de omvang van de betrokken groep mensen, als de nood aan een gecoördineerd beleid.
Ook KINA hoopt dat deze cijfers richtinggevend kunnen zijn voor de vele vragen en onzekerheden in de regio. Op basis van deze cijfers kan er verder ingezet worden op een strategische aanpak van dak- en thuisloosheid met oog voor het lokale en regionale niveau…