Regionaal Welzijnscafé KINA

Lokale Besturen in beweging: Onzekerheden en kansen

Iedereen voelt het: onze contextuele omgeving is permanent in beweging.
Diverse uitdagingen blijven op ons afkomen en er wordt enorm veel flexibiliteit verwacht van de lokale besturen om hier dynamisch op in te spelen. In deze context oog hebben voor zowel een korte als lange termijnvisie, het lokale en het bovenlokale niveau, en de ontluikende verwachting van een inclusieve samenleving, overstijgt soms onze (lokale) mogelijkheden. En, dat zal dit verkiezingsjaar niet anders zijn.

Ondanks deze drukte, hopen we jullie op 13 september samen te brengen. Want, dan organiseren we vanuit het regionaal welzijnscafé opnieuw ons jaarlijks event met een interessant en leerrijk programma!

Als welzijnsvereniging van, voor en door OCMW’s wil KINA haar besturen samenbrengen, informeren, inspireren en ontzorgen binnen het ruime welzijnsveld. Schrijf je in en druk mee jouw stempel op de aanpak en oplossingen in onze regio!

# SAMEN VERLEGGEN WE GRENZEN!

Agenda

8u30: ontvangst met welkomstkoffie
9u00: verwelkoming en plechtige inhuldiging loods
9u45: de geschiedenis van de welvaartstaat
10u45: pauze
11u00: interactieve sessie 1
12u00: interactieve sessie 2
13u00: lunch en netwerkmoment
14u00: rondleiding op de zorgboerderij (optioneel)
15u00: einde

Interactieve sessies

Thema 1) Ieders stem telt! Door Avansa

2024 is een belangrijk verkiezingsjaar. We gingen al 1 keer naar de stembus in juni voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. In oktober stemmen we voor de provinciale en lokale verkiezingen. Maar ook de spelregels van de verkiezingen zijn veranderd. De belangrijkste verandering is de afschaffing van de opkomstplicht voor de lokale verkiezingen.

De afschaffing van de opkomstplicht is een belangrijk thema voor de sociale sector. De vrees is dat niet iedereen zal gaan stemmen en daarmee sommige groepen ondervertegenwoordigd zullen zijn. Naar schatting zou 20-25% van alle stemgerechtigden niet komen opdagen en zal dit waarschijnlijk elk jaar blijven stijgen.

Daarom wil Avansa regio Antwerpen de handen in één slaan om mensen te overtuigen hun stem uit te brengen. Want ieders stem telt! Tijdens deze sessie ontdek je hoe je zoveel mogelijk mensen naar de stembus kan krijgen en hoe je hen kan aanzetten om een bewuste en geïnformeerde stem uit te brengen.

Thema 2) Een regionale telling dak- en thuisloosheid. In samenwerking met de KU Leuven

In oktober 2024 wordt er een dak- en thuislozentelling georganiseerd in onze regio, in samenwerking met de KU Leuven en het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting.

In totaal hebben 22 lokale besturen in onze regio hun engagement gegeven om mee te tellen. Deze unieke kans om het aantal dak- en thuislozen en hun profielen in kaart te brengen, is een eerste actie van ons bovenlokaal netwerk dak- en thuisloosheid. Uit deze samenwerking ontstaat nu al een dynamiek tussen de lokale besturen onderling die kan leiden tot concrete resultaten voor de doelgroep!

Tijdens deze sessie bouwen we verder aan ons verhaal en kom je meer te weten over de vragenlijst en hoe de dag van de telling er concreet zal uitzien voor jouw lokaal bestuur!

Thema 3) Energiebarometer: ‘energiegevers’ en ‘energievreters’. Door Diversity

De energiebarometer is een tool die je team in gesprek brengt over ‘energiegevers’ en ‘energievreters’ op het werk: over wat motiveert dan wel verveelt, over de werkdruk die wordt ervaren, over talenten en over de teamspirit.

Dat bij sommigen de stressemmer al overloopt bij het horen van het woord ‘presentatie’, terwijl anderennet een boost krijgen van het spreken voor groepen. Dat de ene collega in ‘flow’ geraakt wanneer hij een artikel schrijft, terwijl de andere collega dat oersaai vindt. Dat het wel snor zit met de teamspirit, maar dat op tijd en stond samen een after work drankje nuttigen die nóg beter zou maken. Dit en nog veel meer, kom je te wetendoor de Energiebarometer in te vullen.

Na het invullen van de energiebarometer bekom je een aantal concrete actiepunten om op korte termijn aan te werken. Hiermee kunnen belangrijke stappen gezet worden in de vermindering van stress en de preventie van burn-out.

Thema 4) Inspirerend voorbeeld: vroegsignalering ‘grip op geld’. Door BWI Woensdrecht (NL)

Het installeren van preventieve meldpunten tegen uithuiszettingen situeert zich binnen het Actieplanter voorkomingen bestrijding van Dak en-thuisloosheid 2020-2024, dat deel uitmaakt van het bredere Vlaams Actieplan Armoedebestrijding 2020-2024. Eén van de doelstellingen van het Actieplan is het verminderen van het aantal uithuiszettingen door
“Vroegtijdige signalen in functie van het opstarten van een aanklampende begeleiding leiden tot behoud van woning” (Doelstelling 2.1.5).

Na een evaluatie van SAM vzw blijkt dat deze doelstelling amper bereikt werd in Vlaanderen. Toch wordt de meerwaarde voor zowel huurder als verhuurder erkent. Ook in onze KINA-regio zien we het aantal uithuiszettingen, op de private en sociale huurmarkt, toenemen.

BWI Woensdrecht werkt al jarenrond vroegsignalering met hun project ‘gripopgeld’ en telde de afgelopen jaren geen enkele uithuiszetting. Bovendien hebben ze hun project uitgebreid en krijgen zij maandelijks signalen binnen van verhuurders,- netbeheerders, scholen, huisartsen enz. Met al deze signalen gaan zij outreachend aan de slag!

Rondleiding zorgboerderij (optioneel)

Wil je graag de werking en het domein van onze zorgboerderij leren kennen?
Grijp je kans en sluit aan bij een rondleiding met één van onze zorgboeren.

  • de rondleiding is informeel en dynamisch, er wordt geen presentatie voorzien
  • voorzie aangepaste schoenen in geval van regenweer om een kijkje te nemen op onze velden

Schrijf je in

Inschrijven voor dit evenement is niet (meer) mogelijk. Bekijk zeker ook onze andere activiteiten.

Datum

13 september @ 08:30 - 15:00

Locatie

KINA Zorgboerderij
Hellestraat 65
2530 Boechout

Contact

Marieke Van Wichelen
Directeur dienstverlening

home@kina.be