4 februari: Wereldkankerdag

Algemeen  |  1 jaar geleden

Op 4 februari vindt jaarlijks de Werelddag tegen kanker plaats. Ook KINA staat op deze dag stil bij de ziekte en de impact die het heeft op patiënten en hun naaste omgeving.

De ‘Werelddag tegen Kanker’ is een wereldwijd initiatief die de de strijd tegen kanker hoger op de internationale politieke agenda wil zetten. Wereldwijd eist kanker jaarlijks ongeveer 8 miljoen levens. In België krijgen jaarlijks meer dan 60.000 mensen te horen dat er bij hen een vorm van kanker is vastgesteld. Dit wil zeggen dat meer dan 100 Belgen per dag deze verschrikkelijke boodschap te horen krijgen en een strijd tegen deze ziekte moeten voeren.

Door in te zetten op preventie kan een derde tot zelfs de helft van alle kankers vermeden kan worden! Jammer genoeg bestaan er nog heel wat misvattingen over kanker. Om hiermee komaf te maken, heeft Stichting tegen Kanker de belangrijkste feiten en meest voorkomende misverstanden over kanker gebundeld onder de slogan ‘Kanker – Wat weet jij ervan? Check de feiten!’

Kanker – Wat weet jij ervan? Check de feiten!’

De voormalige directeur van KINA, Jan Hendrickx, die aan de wieg stond van KINA in de jaren 80 en de vereniging uitbouwde tot de organisatie die we tot op de dag van vandaag kennen, leed ook aan deze ziekte. Ondanks zijn moedige strijd waarbij hij nooit de hoop opgaf, overleed hij op 5 september 2021. Jan bleef zich tot het laatste moment inzetten voor KINA en zal voor altijd herinnerd worden als een gedreven, strijdlustig, diplomatisch man met een warm hart.