Zorgboerderij KINA en schapenhouderij werken samen

Zorgboerderij  |  2 jaren geleden

De zorgboerderij van de welzijnsvereniging KINA p.v. is gelegen in het hartje van het natuurgebied de Molenbeekvallei in Boechout. Dit kwelgebied (opstijgend grondwater) is een belangrijke verbinding met de Kleine Netevallei en dus rijk aan een diversiteit van planten en dieren.

Ter voorbereiding van het kersverse landbouwseizoen heeft KINA besloten om actief in te zetten op biodiversiteit en ecologie. Schapen zijn hiervoor een ideaal middel omdat ze enerzijds dure en vervuilende landbouwmachines vervangen. Verder hebben ze een positieve impact op de biodiversiteit! Schapen brengen via hun uitwerpselen (keutels) allerlei zaden met zich mee. Dankzij deze natuurlijke bemesting gaan zaden zich ontkiemen en ontpoppen zich ten voordele van insecten zoals bijen en vlinders.

Biodiversiteit dankzij een unieke samenwerking

Welzijnsvereniging KINA p.v., Kemp vzw en de stadsherder van Antwerpen zorgen via een mooie samenwerking voor meer biodiversiteit op de landbouwgronden van de zorgboerderij. Daarnaast worden zorggasten die in de boerderij verblijven op deze manier betrokken bij de verzorging van dieren, wat kan bijdragen tot het ontwikkelen van vaardigheden die een positief effect hebben op hun re-integratietraject. Dankzij een zinvolle dagbesteding d.m.v. een inschakeling van deze zorggasten binnen het landbouwbedrijf van KINA, en de heilzame therapeutische band met de natuur die hierdoor ontstaat, wil KINA met haar project zorgen voor meer structuur in het dagelijkse leven van de zorggasten.

Vrijwilligers en zorggasten

Zorggasten worden door de zorgboer en een groep vrijwilligers ondersteund tijdens hun zorgverblijf. Hierdoor ontdekken gasten (opnieuw) hun kwaliteiten en eigenwaarde. Stap voor stap worden ze gereactiveerd in de samenleving met het oog op een spoedige en geslaagde re-integratie. Een persoonlijk traject op maat wordt voor hen uitgestippeld.

Meer informatie over het project vind je hier!