Iedereen een thuis!

Ben je opzoek naar een huurder voor je woning of appartement, met gratis ondersteuning?

Met Woonzoeker Voorkempen zijn we opzoek naar verhuurders met een hart die kwetsbare gezinnen en personen de kans willen geven op een nieuwe thuis als huurder.

Heb je geen eigen woningen om te verhuren, maar ben je je wel bewust van de dringende huisvestigingsproblematiek in de regio en wil je je inzetten met het vinden van een thuis voor anderen? Onder de slogan “Iedereen zoekt mee” kun jij ook een steentje bijdragen als vrijwilliger.

Met project Woonzoeker Voorkempen ondersteunen we (gratis!) kwetsbare gezinnen bij hun zoektocht naar een woning op de private huurmarkt.

Ontdek hoe jij kunt helpen!

 

 

Stap voor stap een thuis: kwetsbare gezinnen en personen begeleiden naar de geschikte huurwoning

Wonen is een basisrecht. Helaas is voor heel wat gezinnen een eigen betaalbare, geschikte en kwalitatieve (huur)woning geen evidentie. Kwetsbare gezinnen die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, stuiten nog steeds op lange wachtlijsten. Voor dringende woonoplossingen zijn de meesten aangewezen op privaat huren, maar door de krapte op de Vlaamse huurmarkt is het voor gezinnen en personen in kwetsbare situaties extra moeilijk een geschikte huurwoning te vinden.

Om hun kansen te vergroten naar het vinden van de geschikte woning, doet Woonzoeker Voorkempen een oproep naar eigenaars van (leegstaande) woningen of appartementen in de regio, verhuurders met een hart, die de stap willen zetten om een gezin via ons project aan een warme thuis te helpen.

Waarom een huurder zoeken via de Woonzoeker?

Als “Verhuurder met een hart” heb je natuurlijk in eerste plaats een levensveranderende impact op de kwetsbare gezinnen om hen als huurder een kans te geven. Daarnaast zijn de diensten die we met de Woonzoeker verlenen helemaal gratis voor zowel verhuurders als de huurders. Om verder een match te vinden tussen verhuurder en huurder, bieden we ook verschillende ondersteuningsmogelijkheden aan voor beiden op financieel en administratief vlak en voorzien we begeleiding en opvolging*.

Financiële ondersteuningsmiddelen

We begrijpen dat het kan lijken dat verhuren aan kwetsbare personen die recht hebben op financiële steun of moeilijk kunnen rondkomen met hun beroepsinkomen niet dezelfde garantie of zekerheid biedt als verhuren aan een doorsnee huurder.

Aan deze financiële steun hangen steeds duidelijke afgesproken voorwaarden (bv. actief zoeken naar werk, deelnemen aan opleidingen, cursussen, taallessen…).  Zolang ze zich aan deze afspraken houden, blijven ze recht krijgen op deze steun, wat op zijn beurt een vaste bron van inkomen is die maandelijks ingezet wordt om de huur mee te betalen.

Gelukkig zijn er daarnaast nog andere financiële ondersteuningsmogelijkheden waarop deze kwetsbare huurders op kunnen rekenen en die verhuurders wat meer “geruststelling” kunnen bieden. Onder bepaalde voorwaarden kan er beroep gedaan worden op volgende ondersteuningsmogelijkheden.

Administratieve ondersteuning

  • Als belangrijke partner, blijven de OCMW’s  administratieve ondersteuning aan de gezinnen bieden, en helpen zij ook voor de transfer van het cliëntdossier naar het OCMW van de nieuwe woonplaats.
  • Twijfel je of je woning wel geschikt is om te verhuren? Je kan via de gemeente een conformiteitsattest aanvragen op basis van een technisch onderzoek. Ook met de Woonzoeker kunnen we je helpen bij de aanvraag hierbij.
  • Daarnaast kunnen we je ook helpen bij het opstellen van een huurcontract met het gezin. Met onze juridische ondersteuning helpen we je met het papierwerk.

Opvolging en begeleiding

  • Nadat het gezin is ingetrokken in een woning, blijven we contact houden, naar hoe hun verhuis is gelopen en of ze nog ergens hulp bij kunnen gebruiken.
  • Het CAW en de Diensten Maatschappelijk Werk van de mutualiteiten kunnen ondersteuning bieden in de vorm van woonbegeleiding en huisbezoeken om te helpen bij administratie (verzekeringen, energieleverancier, internet…) en rechtenverkenning. Bij het CAW-onthaal kun je steeds terecht voor praktische snelle vragen zonder afspraak. Ook als verhuurder kun je er terecht met je vragen waar je op vastloopt.
  • De Woonzoeker zelf bekijkt hoe we gezinnen verder kunnen ondersteunen in hun vaardigheden om als “goede huurder” zorg te dragen voor hun huurwoning. Zo maken we ook doorverwijzingen naar de Digipunten van KINA als huurders baat hebben om hun digitale vaardigheden of online administratie (bv. Itsme) te verbeteren.
*Een belangrijke kanttekening die we als Woonzoeker maken, is dat bovenstaande vormen van ondersteuning mogelijk zijn, maar niet gegarandeerd zijn voor alle gevallen.

Iedereen zoekt mee!

Geen eigenaar van een woning, maar wil je wel als vrijwilliger bij de Woonzoeker gezinnen helpen naar hun nieuwe woning? Onder de slogan “Iedereen zoekt mee” kan jij ook je steentje bijdragen! Dit kan al eenvoudig door lokale huuradvertenties in het straatbeeld aan ons te bezorgen. Heb je een groot sociaal netwerk?  Spreek huiseigenaars in je vriendenkring aan die opzoek zijn naar een nieuwe huurder of vrienden die gaan verhuizen. Misschien is hun vorige huisbaas nog opzoek naar nieuwe huurders?

Heb jij een talent voor administratie? Dan kun jij ook mee ondersteunen, door bv. wekelijkse huurlijsten op stellen van huurwoningen die de gezinnen kunnen contacteren. Flexibel en klaar om je handen uit de mouwen te steken? Bij een verhuis kan je hulp van pas komen!

Samen zoeken we naar een manier hoe jij een waardevolle bijdrage kan leveren op maat van jouw capaciteiten aan het project.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat we met dit nieuw project nog volop aan het zoeken zijn naar manieren om onze cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen, maar we geloven dat vrijwilligers hier een cruciale rol in spelen. Daarom dat we het ook belangrijk vinden dat vrijwilligers ook inspraak hebben over onze vrijwilligerswerking. Als vrijwilliger kun je zo vorm geven aan ons vrijwilligersbeleid voor jezelf en je mede-vrijwilligers.

Vul onderstaande form in en wij nemen contact met je op

 

Woonzoeker werkt!

Ondertussen hebben we al onze eerste gezinnen kunnen helpen bij het vinden van hun nieuwe woning! Na een lange zoektocht op online immowebsites en verschillende huisbezoeken, hebben zij via de Woonzoeker een huurcontract kunnen bemachtigen.

Hoe gaan we te werk?

Het zoeken naar woningen voor deze doelgroep blijft een uitdaging. Niet zozeer het contacteren van woningen en vragen voor een huisbezoek, maar  het vinden van een geschikte woning voor de gezinnen. Voor grote gezinnen die minstens 3 of 4 slaapkamers nodig  hebben, is de  kans om iets te vinden veel kleiner. Eenmaal we een geschikte woning hebben gevonden, worden we  geconfronteerd met de grote interesse en “concurrentie” van andere kandidaat-huurders. Dit maakt het voor onze doelgroep nog moeilijker om eruit te springen en kans te maken op een (goede) huurwoning.

Toch blijven we hoopvol en optimistisch. We geloven dat als we blijven zoeken, we vroeg of laat een match vinden tussen verhuurder en onze gezinnen als huurkandidaten.

Ontmoet de gezinnen en personen die we helpen!

Het doelpubliek van de Woonzoeker Voorkempen bestaat uit uit mensen die extra ondersteuning in de zoektocht naar een betaalbare en goede woning/appartement kunnen gebruiken omwille van verschillende redenen.

Benieuwd naar welke profielen we begeleiden in ons Woonzoeker project? Hier stellen we een aantal gezinnen aan jullie voor. Om de gezinnen te beschermen, plaatsen we geen traceerbare persoonlijke informatie zoals naam en foto’s bij hun profielen.

Verhuren via Woonmaatschappij De Voorkempen

Een andere mogelijkheid is om sociaal te verhuren via Woonmaatschappij De Voorkempen. Zij bieden meer garanties en bescherming tegenover de verhuurder en nemen veel van de administratieve taken over. Daartegenover staan wel strengere voorwaarden over de woning, dat deze conform zijn aan de Vlaamse woonnormen. Lees hier meer over Uw woning verhuren aan een woonmaatschappij.

Je kunt Woonmaatschappij De Voorkempen steeds contacteren voor een vrijblijvend gesprek, of de Woonzoeker kan jou met hen in contact brengen. Als je verkiest om via de woonmaatschappij te verhuren, weet dat je dan ook zelf kandidaat-huurders mag voorstellen. Overweeg dan zeker één van onze gezinnen binnen ons project!

Over het project Woonzoeker Voorkempen

Vanuit het GBO (Geïntegreerd Breed Onthaal) Voorkempen werd de dringende huisvestingsproblematiek in de regio door de OCMW’s aangekaart, samen met het CAW Voorkempen en de DMW’s  (Dienst Maatschappelijk Werk) van de ziekenfondsen. Hieruit ontstond het Woonzoeker-project, met de coördinatie van een projectmedewerker van Welzijnsvereniging KINA.

Meer vragen over het project? Contacteer de projectmedewerker!

Florian Mertens

Vakgebied Coördinator Woonzoeker
E-mail woonzoeker@kina.be
Telefoon 0473565308