Iedereen Telt Mee! Infosessie dak- en thuisloosheid (Club K)

Infosessie  |  Dak- en Thuisloosheid

Iedereen telt mee!

De strijd tegen dak- en thuisloosheid kunnen we niet alleen!

Om een effectief beleid te kunnen voeren om dak- en thuisloosheid te bestrijden, zijn betrouwbare cijfers noodzakelijk.

Daarom organiseert KINA, in samenwerking met KU Leuven en Steunpunt tot bestrijding tot armoede, een regionale teldag op 18 oktober 2024 in 22 gemeenten in het werkingsgebied van welzijnsvereniging KINA.

Deze telling is nodig om de complexe groep van personen die in een precaire/onstabiele woonsituatie beter in kaart te brengen in onze regio.

Dak- en thuisloosheid beperkt zich niet enkel tot de personen die op straat slapen of geen dak boven hun hoofd hebben. De doelgroep kent nog veel andere categorieën, zoals bv. personen of gezinnen in opvang van tijdelijke duur, instellingsverlaters zonder stabiele woonoplossing, personen die in een woning verblijven zonder huurcontract of basisvoorzieningen, ‘couchsurfers’ die overnachten bij vrienden of familie, personen in een situatie van dreigende uithuiszitting verkeren enzovoort. Hoe groot deze doelgroep is of over welke kenmerken deze personen beschikken, is nog heel weinig over bekend.

Deze cijfers van de telling en het daaropvolgende eindrapport dienen als basis voor een effectief beleid tegen dak- en thuisloosheid. Zo strijden we op deze manier samen tegen dak- en thuisloosheid!

Telt jouw organisatie al mee?

22 lokale besturen en verschillende partners hebben hun engagement al gegeven om zich achter de telling te scharen, maar het succes van de telling is afhankelijk van een zo groot aantal deelnemende diensten en organisaties die via hun dienstverlening in contact komen met de doelgroep. Hierbij denken wij aan OCMW’s, CAW’s en buurtwerkingen, maar ook aan jeugdhulporganisaties, NMBS, politie, wijkgezondheidscentra, geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen, de sector van personen met een beperking, armoedeverenigingen, woondiensten en sociale woonactoren, huizen van het kind, voedselbedeelpunten, mutualiteiten, …

Infosessies

Om de telling goed te laten verlopen organiseren we fysieke infosessies met uitgebreide en praktische  informatie over de telling. Zo informeren we hoe we precies te werk gaan, wie we precies tellen, overlopen we de vragenlijst….  En is er uiteraard ook de mogelijkheid om praktische vragen te stellen. Zo maken we voor alle deelnemende organisaties en diensten duidelijk wat van hen verwacht wordt tijdens de (voorbereidingen van de) telling.

Voor wie?

De infosessies zijn voor alle personen die de vragenlijst zullen invullen of verantwoordelijken die de telling voor hun dienst/organisatie zullen coördineren.

Al vragen?

Vragen kun je vooraf de infosessies al bezorgen via het inschrijvingsformulier of via mail aan de regionale coördinator florian.mertens@kina.be

Meer informatie over de telling kun je vinden op de webpagina van KINA, of contacteer de regionale coördinator.

Schrijf je in

Inschrijven is mogelijk vóór 22 september.

Naam(Vereist)
Toestemming(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Datum

25 september @ 10:00 - 12:00
|Terugkerend Activiteit (Bekijk alle)

One event on 16 september 2024 at 10:00

Locatie

Club K
Kapellensteenweg 234
2920 Kalmthout

Contact

Florian Mertens
Lokaal sociaal beleid

home@kina.be