Velotheek - Op Wielekes

Steeds een kinderfiets op maat!

De uitleendienst: kwalitatieve kinderfietsen

Kinderen groeien snel. Telkens een nieuwe kinderfiets kopen is niet voor iedereen wenselijk of haalbaar. Om in te spelen op deze nood, hebben de lokale besturen van Malle, Zoersel, Zandhoven en Schilde, in samenwerking met KINA, een uitleendienst voor kinderfietsen – ‘Velotheek – Op Wielekes‘ –  opgericht. Er worden betaalbare, kwalitatieve fietsen voor kinderen van 2 t.e.m. 12 jaar voorzien.

Ben je geïnteresseerd? Hieronder vind je meer informatie over de praktische zaken, en via deze link kan je al kijkje nemen bij de beschikbare fietsen.

De Velotheek Op Wielekes zet in op deze drie pijlers:

🌿 Duurzaamheid: Door een kinderfiets te lenen geef je “oude” fietsen een nieuw leven. Elke gedoneerde kinderfiets ondergaat een grondig onderhoud en wordt volledig opgeknapt voordat hij opnieuw wordt uitgeleend. Samen verminderen we verspilling en zorgen we voor een groenere toekomst.

💰 Kostenbesparing: In plaats van telkens een nieuwe fiets te kopen bij elke groeispurt, kan je een kinderfiets lenen voor slechts €30 per jaar, en €20 per fiets per jaar voor het tweede kind en volgenden. Wanneer je kind(eren) uit de fiets groeit, kun je deze kosteloos omruilen voor een groter exemplaar. Beschik je over een vrijetijdspas? Dan heb je recht op 50% korting!

👨‍👩‍👧‍👦 Sociale impact: Dit project biedt kansen aan kwetsbare individuen uit de regio. Zij worden via dit project personen geactiveerd, en van een nuttige tijdsinvestering voorzien. We streven ernaar om de vaardigheden en competenties van medewerkers te versterken met de Velotheek ‘Op Wielekes’.

Praktisch

Het hoofddepot van de Velotheek, waar alle fietsen staan gestockeerd, bevindt zich in Zoersel op het terrein van Bethanië. Hier kunnen alle inwoners van Malle, Schilde, Zandhoven en Zoersel terecht na het maken van een afspraak.

Na het maken van een afspraak kan u op het hoofddepot terecht om een geschikte fiets te passen, en te ontlenen.

Op de kaart hieronder ziet u waar de Velotheek zich bevindt op het domein van Bethanië. Via de Handelslei gaat u naar de Andreas Vesaliuslaan en die rijdt u door tot ongeveer de parking van de Kunstnier, gebouw 4 (gelegen aan uw rechterkant). Daartegenover (aan uw linkerkant) ziet u een weg genaamd ‘Ringlaan’, hier moet u inrijden. Zo komt u recht op de Velotheek uit.

Pas op! Google Maps en Waze sturen u verkeerd als u zoekt naar de Velotheek ‘Op Wielekes’! Op de GPS vult u best volgend adres in: Andreas Vesaliuslaan 39, 2980 Zoersel.

 

Afspraak maken

Het hoofddepot van de Velotheek is iedere tweede en vierde woensdag van de maand open van 12u30 t.e.m. 15u. Voor een afspraak te maken kan u bellen naar 0475/97.03.49 of mailen naar velotheek.zsm@gmail.com

Inwoners van Zandhoven die graag fysiek wat meer uitleg wensen omtrent de Velotheek kunnen elke woensdag van 13u t.e.m. 17u langsgaan op het sportcomplex Het Veld in Zandhoven (Schildebaan 22b, 2240 Zandhoven, tel. 03/410.16.66). Pas op! Hier staan geen fietsen die u kan ontlenen.

Donatie

Draag je graag een steentje bij aan het milieu en onze maatschappelijke doelstellingen? Doneer dan je tweedehands kinderfiets(en) aan de Velotheek. Wij knappen de fietsen dan helemaal op zodat er andere kinderen nog een plezier aan hebben.

Zelfs voor kinderfietsen die niet meer op te knappen zijn kan je bij ons terecht. Dan ontmantelen wij de kinderfiets, en houden we alle bruikbare onderdelen bij om te hergebruiken op andere kinderfietsen.

Een fietsdonatie kan zowel in ons hoofddepot in Zoersel als in het infopunt van Zandhoven, sportcomplex Het Veld (zie adressen hierboven).

In’t kort

  • Wat? Een kinderfietsen uitleendienst voor kinderen van 2 t.e.m. 12 jaar.
  • Hoeveel? Het jaarlijks lidgeld bedraagt €30 per jaar voor het eerste kind, en €20 voor het tweede en daaropvolgende kinderen. Daarnaast is er éénmalige waarborg van €20 per fiets, die wordt terugbetaald wanneer de fietsen worden teruggebracht. Personen met een vrijetijdspas (plus) of Z-Pas krijgen 50% korting op zowel lidgeld als waarborg.
  • Waar? Op het domein van Bethanië, Andreas Vesaliuslaan 39, 2980 Zoersel. Pas op, want Google Maps & Waze sturen u verkeerd als u op Velotheek ‘Op Wielekes’ zoekt (zie hierboven)!
  • Contact? Voor een afspraak, donatie of vragen kan u terecht op het telefoonnummer 0475/97.03.49 of op het e-mailadres velotheek.zsm@gmail.com.

Wil je graag op de hoogte blijven van de verschillende ontwikkelingen en initiatieven binnen dit project? Neem dan gerust een kijkje op onze Facebookpagina.

Partners van de Velotheek

Dit project is een initiatief van de gemeenten Malle, Schilde, Zandhoven en Zoersel, in samenwerking met Emmaüs GGZ Bethanië en De Kringwinkel – De Cirkel, gecoördineerd door Welzijnsvereniging KINA p.v.

Hulp of ondersteuning nodig bij een lokaal project?

Heb je als lokaal bestuur interesse om een gelijkaardig project met een sociale insteek te organiseren? Ben je op zoek naar ondersteuning op maat?

Ontdek onze dienstverlening!